ERP system

De ERP & CRM-markt anno 2018

SAP, ERP, CRM ...

Eind vorig jaar maakte Gartner het al bekend, CRM-software is de snelst groeiende en grootste softwaremarkt van het moment. Wij kunnen dit alleen maar onderstrepen, met talloze systemen, aanbieders en meer dan $39,5 miljard omzet in 2017 en een stijgende lijn in 2018 is CRM booming business. Niet gek dus dat wij ook binnen Eswelt steeds meer aanvragen krijgen voor CRM-professionals. Ook de ERP-markt is in beweging, technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er meer mogelijk is en dat ook steeds meer bedrijven kiezen voor dergelijke systemen. Voordat we dieper ingaan op vraagstukken binnen deze markt, willen we graag de huidige staat verder uitdiepen. Hoe is de markt tegenwoordig verdeeld en zijn er nieuwe spelers waar we de komende jaren op moeten letten?

Het blijft een spelletje van de vier grote spelers

Het is een goed jaar voor CRM-software. Met steeds meer kleine bedrijven die ook overstappen op een (volledig) CRM-systeem is het een markt die in de lift zit. Door de ontwikkelingen op het gebied van data en predictive analytics is er ook van alles aan de hand op de ERP-markt.

Er zijn tegenwoordig talloze gratis en betaalde systemen te krijgen. Maar wanneer bedrijven groeien of meer functionaliteiten nodig hebben zien wij dat ze nog altijd veel uitkomen bij SAP of Oracle binnen de ERP-markt en Microsoft Dynamics of Salesforce binnen de CRM-markt. SAP en Oracle hebben ook een groot marktaandeel op de CRM-markt, maar dat marktaandeel neemt sterk af.

ERP

SAP leek lang de enige juiste keuze op de ERP-markt, bedrijven kozen massaal voor deze ERP-gigant. Maar die tijd is nu wel voorbij. Ze hebben wellicht nog steeds het grootste marktaandeel (20,3%), maar andere bedrijven zitten ze op de hielen. Oracle is een van de namen die wij vaak horen vallen als een goede vervanger (13.9% marktaandeel) en ook Microsoft Dynamics komt steeds dichterbij (9,4% marktaandeel).

SAP heeft het zogenoemde first mover advantage, dit betekent dat ze nog altijd voortborduren op het feit dat zij een van de eerste goed functionerende ERP-systemen op de markt hebben gebracht. Maar de tijd dat zij de enige waren met een stabiel draaiend ERP systeem is wel echt voorbij. Tegenwoordig kunnen bedrijven uit meer dan 250 verschillende aanbieders van ERP systemen kiezen. De drie grootste spelers hebben we al benoemd, vlak achter Microsoft Dynamics komt Infor die 7,4% van de markt heeft weten te veroveren. De overige 51% is verdeeld over de honderden andere aanbieders. Epicor is hierbij een bijzondere, zij hebben 3,5% marktaandeel en gooien hoge ogen bij ontwikkelaars en gebruikers. Daarnaast is het een top preformer in het middensegment, dus wellicht zien we de komende jaren een groei van dit ERP-systeem.

CRM

Salesforce is heeft een compleet CRM pakket met een flink marktaandeel (18,7%). Maar ook Dynamics heeft een groeiende aanwezigheid binnen de CRM-markt (4,3%). Het grote voordeel van Dynamics tegenover Salesforce is dat ze gebruikmaken van universele web standaarden zoals Java, .NET en HTML. Wanneer er maatwerk moet komen, kan dit vaak door bedrijven zelf gedaan worden. Dat is een groot voordeel ten opzichte van software waarbij je een productspecialist nodig hebt om specifieke aanpassingen te doen. Ondanks dat het marktaandeel SAP CRM flink aan het afnemen is, zijn ze op dit moment nog een sterke aanwezigheid met een marktaandeel van 13%. Ook Oracle doet nog mee op de CRM-markt maar, net als bij SAP, zien we een sterke afname in marktaandeel. Met 9,1% zijn ze nog altijd een van de drie grote spelers op de markt. Net als binnen het ERP-landschap is de rest van de markt versplinterd tussen kleine spelers die CRM-diensten of pakketten aanbieden.

De groei van kleine(re) spelers en clouddiensten valt op. Dit valt wellicht te wijten aan de instroom van zelfstandigen en kleine bedrijven op de CRM-markt. Zij kiezen vaak niet voor een (custom)pakket dat geïntegreerd moet worden, maar voor een cloud oplossing waarbij ze CRM-diensten kunnen afnemen.

Conclusie

Beide markten zijn ontzettend in beweging. De traditionele marktleiders staan nog bovenaan, maar voor hoelang nog? Trends en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat ook de ERP- en CRM-markt in rap tempo verandert. In ons artikel over de trends in 2018 gaan we dieper in op de impact van trends en ontwikkelingen binnen de markt.

 

Bent u op zoek naar dé ERP of CRM professional die uw organisatie verder kan helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Form ID:3877