Terug naar Blogs
De impact van een migratie naar Microsoft Dynamics 365 - Eswelt

De impact van een migratie naar Microsoft Dynamics 365

​Wanneer we kijken naar de ontwikkelingen in ERP- en CRM-land dan is het cloud dat de klok slaat. Steeds meer bedrijven maken dan ook de overstap naar cloud-varianten zoals Microsoft 365. Maar wat is eigenlijk de impact van overstappen naar dit systeem?

De impact van overstappen op een cloud-variant

Overstappen van on-premise naar een cloud-oplossing zorgt ervoor dat je als bedrijf moet schakelen. Je gaat van software in eigen beheer naar een SaaS-oplossing waarbij je betaalt voor licenties en/of gebruikers.

Een van de grootste struikelblokken is het vele maatwerk dat eerder veel werd toegepast binnen on-premise oplossingen. Maatwerk was toen misschien wel het antwoord op al je problemen, maar nu is het vaak een bron van frustratie bij de overstap. Cloudoplossingen zijn op dat gebied maar beperkt flexibel; maatwerk is weinig mogelijk en wordt vooral opgelost met third-party plug-ins. Dit zorgt ervoor dat een organisatie de workflow moet laten passen in een gestandaardiseerde versie van ERP- en CRM-software. Dat klinkt misschien beperkend, maar in onze ervaring is er voldoende mogelijk. Mocht je als organisatie echt tegen problemen aanlopen is er ook nog altijd de private cloud waarin wel meer maatwerk mogelijk is, en er zijn ook verschillende hybride oplossingen.

De herkenbaarheid van Microsoft zorgt voor hogere efficiëntie

Microsoft is nog altijd het meest gebruikte OS in de wereld. Dit heeft als voordeel dat veel mensen al gewend zijn aan Microsoft-producten en de interface van verschillende Microsoft-apps. Dynamics heeft natuurlijk niet dezelfde interface als bijvoorbeeld Word of Excel, maar mensen zijn door het gebruik van deze programma’s wel bekend met de interface flow van Microsoft-applicaties. Dit zorgt voor een kortere inwerktijd en hogere efficiëntie. Een veelgehoorde klacht van organisaties is dat niet alles uit ERP- en CRM-systemen gehaald wordt omdat medewerkers de systemen weinig intuïtief vinden. Gebruikmaken van software die bekend voelt, lost een deel van dit probleem op.

Meer security

Wanneer het aankomt op de beveiliging van je data en het voorkomen van downtime ben je bij Microsoft Dynamics 365 aan het juiste adres. De veiligheid van data en stabiliteit van het systeem is onlosmakelijk verbonden met het cloud-businessmodel. Hierdoor weet je zeker dat alle mogelijke maatregelen zijn genomen om jouw systeem up-and-running te houden.

Betere inzichten en workflow door de vele integratiemogelijkheden

Wanneer je als organisatie kies voor Microsoft Dynamics 365 haal je een uitgebreid systeem in huis. Doordat Power BI, Azure loT en Cortana Intelligence allemaal beschikbaar zijn binnen het pakket, heb je een krachtige analyse en voorspellingstool in huis.

Met PowerApps kunnen medewerkers met beperkte programmeerkennis toch eigen applicaties bouwen die het werk eenvoudiger maken. Doordat ook Microsoft Flow onderdeel is van het pakket, kunnen veel taken binnen worden geautomatiseerd. Dit alles zorgt voor efficiëntere workflows, betere inzichten en uiteindelijk een hogere output per fte.

Altijd werken met de laatste versie

Een groot voordeel van Dynamics 365 is dat je als organisatie nooit meer hoeft na te denken over nieuwe versies en pakketveranderingen. Vaak betekende de update van een pakket bij een on-premise oplossing dat er minstens een dagdeel besteed moest worden aan updaten, bijwerken van het maatwerk en testen. Bij cloud-varianten kunnen deze oplossingen sneller worden uitgerold, zo ben je als organisatie zo weer aan het werk en werk je dus altijd met de laatste versie.

Een overstap naar Microsoft Dynamics 365 kent natuurlijk zijn uitdagingen, maar deze wegen in veel gevallen op tegen de voordelen. Wanneer je denkt aan een overstap kan een professional ervoor zorgen dat de migratie soepel verloopt. Binnen ons Eswelt netwerk zitten een hoop Dynamics experts die jouw organisatie kunnen helpen bij de overstap of bij het beter integreren van de software binnen je workflows. Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvende kop koffie om de mogelijkheden te bespreken.