Terug naar Blogs
De voordelen van SAP Central Finance - Eswelt

De voordelen van SAP Central Finance

Moderne bedrijven kijken steeds vaker naar de CFO voor strategische inzichten. Dat vraagt om een financiële afdeling die wendbaar is en die vooruit kijkt om in te kunnen spelen op de situatie van morgen. SAP Central Finance combineert financiële, logistieke en operationele processen en brengt alle data op één plek. Het biedt bovendien een mooie opstap voor organisaties die uiteindelijk de overstap willen maken naar deSAPS/4 HANA-suite. Dit zijn voordelen van SAP Central Finance op een rij.

Financiële, logistieke en operationele processen combineren

Oorspronkelijk is SAP Central Finance ontwikkeld om financiële gegevens makkelijk te kunnen consolideren bij een fusie of overname. Het kan alle processen samenbrengen uit verschillende ERP-systemen: financieel, logistiek en operationeel. Een plek waar alle financiële gegevens centraal samenkomen, is niet alleen handig na een fusie of overname. Het komt ook van pas bij andere gelegenheden waar het harmoniseren van financiële gegevens nodig is. Denk aan het ophalen van informatie op één plek voor een shared service center.

Eén bron van waarheid

SAP Central Finance werkt anders dan een datawarehouse. In een datawarehouse worden alle gegevens uitgelezen en naar een centrale plek overgebracht. Bij SAP Central Finance worden alle gegevens maar één keer opgeslagen (single source of truth). Het maken van rapportgages en analyses wordt daardoor mogelijk zonder dat de data moeten worden overgebracht naar andere systemen of naar een datawarehouse. Dat is niet alleen minder omslachtig, het zorgt ook dat iedereen met dezelfde gegevens werkt.

Profiteren van de mogelijkheden van SAP/S/4HANA

Veel organisaties die SAP-applicaties gebruiken, willen op den duur migreren naar SAP S/4 HANA . Oudere versies van de SAP-software hebben niet de flexibiliteit om eensingle source of truthvoor de hele organisatie te bieden en profiteren niet van technologie als real-time analytics, machine learning, big data en de cloud. De overstap is echter nogal een complex en kostbaar proces. Met Central Finance kunnen organisaties die nog niet aan de overstap toe zijn de financiële informatie in relatief korte tijd bij elkaar brengen in één krachtige applicatie, waarbij ze hun bestaande landschap kunnen blijven gebruiken.

Ook te gebruiken voor wie geen SAP-applicaties heeft

Bij een organisatie die niet met ERP- of boekhoudsystemen van SAP werken, worden de gegevens bijna realtime overgenomen. Zij kunnen ze met hun oorspronkelijke ERP- en boekhoudsystemen blijven werken. SAP Central Finance heeft alle financiële functionaliteit en hetzelfde datamodel als de SAP S/4 HANA suite, maar dan met een extra koppeling naar de systemen die de organisatie gebruikt.

Wil een organisatie uiteindelijk overstappen, dan kunnen zij stap voor stap Central Finance en hun bestaande systemen tussen het proces uithalen en al hun bedrijfsprocessen overzetten naar SAP S/4 HANA . Bij gebruik van de cloudversie van Central Finance is het bovendien een kwestie van het abonnement opzeggen.