Terug naar Blogs
Drie valkuilen bij een SAP-migratie en hoe ze te vermijden - Eswelt

Drie valkuilen bij een SAP-migratie en hoe ze te vermijden

​Veel bedrijven overwegen of werken aan een migratie naar SAP S/4HANA. Dat zijn complexe trajecten met een hoge foutgevoeligheid. De afgelopen jaren zijn regelmatig berichten in de IT-vakpers opgedoken over uitgelopen of zelfs gestopte projecten, waar veel tijd en middelen in waren gestopt. Hoewel elk project zijn eigen kenmerken heeft, zijn er in het algemeen drie valkuilen te noemen die een transformatie in de weg staan. Dat zijn suboptimaal Master Data Management, ineffectief Change Management en een gebrek aan stakeholder alignment.

Belang van effectief Master Data Management

Master Data Management richt zich op het correct en centraal vastleggen van schone bedrijfsgegevens op gebieden als finance, logistiek, supply chain, productie, CRM en HR. Doel is om bedrijfsbreed te kunnen beschikken over een consistente en uniforme set aan data. Zo ontstaat one single point of truth. Hierdoor creëer je als bedrijf 360° beeld van alle activiteiten. Wanneer deze functie niet op orde is, zal een SAP-migratie vroeger of later problemen geven omdat het onmogelijk is om te weten welke data leidend is. Uiteindelijk tast een organisatie dan in het duister en is er geen andere keus dan stoppen en opnieuw beginnen.

Belang van effectief Change Management

Mensen in organisaties staan vaak niet te trappelen om verandering. Als iets goed werkt, waarom zou het dan anders moeten? De afgelopen jaren is er binnen de IT steeds meer oog gekomen voor change management, dat tot doel heeft om de adoptie van een andere werkwijze of nieuwe software te stimuleren. Dat vereist een gedegen programma dat het mogelijk maakt om een breed draagvlak te creëren binnen de organisatie. Wereldwijd zijn er tientallen modellen ontwikkeld om van change management een succes te maken. Veel van deze modellen geven aan dat het in het begin nodig is om de urgentie van een verandering goed duidelijk te maken aan alle betrokkenen. Daarnaast is continue borging een vereiste. Change management is een doorgaand proces, dat de ontwikkelingen binnen een organisatie – die nooit stilstaan – volgt.

Belang van stakeholder alignment

Bij projecten als een SAP-migratie zijn veel verschillende mensen en afdelingen betrokken. Zij zullen bij de start hun wensen met betrekking tot bepaalde functionaliteit hebben aangegeven en verwachten deze terug te zien naarmate het project vordert. Door middel van stakeholder alignment is hierop in te spelen. Stakeholder alignment voorziet onder meer in het nauwkeurig vastleggen van de scope van het project en het bepalen van de milestones. In het verleden zijn projecten regelmatig gesneuveld doordat de scope veranderde gedurende het traject, met als consequentie dat eerdere doelstellingen vaak niet behaald konden worden.

ERP-migraties vragen veel tijd, middelen, expertise en vooral voorbereiding. Eswelt biedt organisaties hier hulp bij als dé staffing & consulting organisatie in de wereld van enterprise-systemen. Meer weten? Neem contact op.