Terug naar Blogs
Hoe een ERP-systeem helpt bij de groei van een bedrijf - Eswelt

Hoe een ERP-systeem helpt bij de groei van een bedrijf

​Voor veel grote bedrijven is een ERP-systeem het kloppend hart van hun organisatie. Maar ook voor bedrijven in de start-up fase is een goed systeem de sleutel tot groei. Toch zien wij steeds meer bedrijven die in de beginfase niet kiezen voor een ERP-oplossing. Dat is zonde want in een later stadium lopen ze dan vaak tegen problemen aan die de groei vertragen.

Goed datamanagement is het halve werk

Het voordeel van een goed ERP-systeem begint bij goed datamanagement. Wanneer jij vanaf het begin af aan data goed invoert en bijhoudt, is het makkelijker om kansen te identificeren en voorspellingen te doen. Wanneer alle data op een centraal punt wordt verzameld en verwerkt verloopt communicatie tussen afdelingen soepeler en wordt er minder dubbel werk gedaan. Een tegenargument is vaak de tijd die het kost om dergelijke data in te voeren. In een start-up fase zouden medewerkers daar simpelweg geen tijd voor hebben. Dit is echter een grote misvatting. Door een goed ingericht ERP-systeem kunnen vele administratieve handelingen worden geautomatiseerd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je meer werk met minder mensen gedaan krijgt.

Daarnaast zorgt een stevige basis voor snellere groei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een groei in personeel of een uitbreiding van het aantal vestigingen. Een ERP-systeem speelt hierbij een cruciale rol aangezien belangrijke bedrijfsdata altijd makkelijk vindbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen die er mee moet werken. Verschillende locaties hoeven niet uit te maken als je systeem hier goed op ingericht is en ook nieuwe werknemers kunnen makkelijk worden aangesloten op het systeem.

Leg direct een goede ERP-fundering voor de toekomst

Het is hierbij belangrijk om op te merken dat er een duidelijk verschil bestaat tussen “quick fixes” en volledige ERP-oplossingen. Binnen veel bedrijven wordt er in de start-up fase gekozen voor een makkelijke en snelle oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gedeelde documenten in Google Drive. Ook kiezen veel ondernemers ervoor om gratis (online) software te gebruiken, aangezien ze toch (nog) niet zoveel medewerkers hebben. Ondanks dat hier natuurlijk iets voor is te zeggen, zien wij keer op keer dat dit zorgt voor problemen tijdens de opschaalfase. Data moet worden gemigreerd, werknemers moeten wennen aan een nieuw systeem en voordat alles is geïmplementeerd zijn er alweer “work arounds” bedacht, zodat er niet te veel verandert vergeleken met de oude manier van werken. Dit staat kennisdeling en groei binnen je organisatie in de weg en zorgt vaak voor veel problemen.

Met de flexibele cloud-oplossingen van onder andere SAP en Microsoft Dynamics hoeft het echt niet zo ingewikkeld te zijn om je ERP-behoefte vanaf het begin goed in te steken. Deze SaaS-oplossingen zijn juist voor de startende ondernemers erg flexibel en kostenbesparend. Zo hoef je alleen licenties af te nemen die je ook daadwerkelijk gebruikt en kun je dit makkelijk op- of afschalen, indien nodig. Veel van de standaard software is geschikt voor de meeste start-ups, dus er hoeft ook niet gekeken te worden naar maatwerk. En omdat het hele ERP-systeem in de cloud zit is ook het updaten en onderhouden eenvoudig.

Breng de potentiële klant duidelijk in beeld met een ERP-systeem

We stipten eerder al even aan dat een ERP-systeem kan helpen met het inzichtelijk maken van kansen voor een onderneming. Traditioneel gezien wordt er hier dan vooral gekeken naar verkooppunten, inkoopprijzen etc. Maar tegenwoordig zijn er ook prachtige customer journey opties binnen de grote ERP-systemen. Hiermee wordt het pad van “doelgroep” tot “klant” goed in beeld gebracht. Daarnaast wordt er vanuit verschillende bronnen informatie verzameld over deze klanten. Zo kun jij in één oogopslag zien wie jouw klanten zijn en waar ze vandaan komen. Deze data vanaf het begin af aan verzamelen en analyseren zorgt ervoor dat je direct in kunt zetten op de juiste online en offline kanalen.

Gelijk beginnen met een stevige fundering in de vorm van een ERP-systeem is voor veel ondernemers een grote stap, maar het is er een die zich in groei uitbetaalt. Bij Eswelt sparren we graag vrijblijvend over de mogelijkheden en brengen je graag in contact met de juiste professionals die je hierbij kunnen helpen.