Terug naar Blogs
SAP 2025 deadline - Wat betekent dit nu voor je organisatie? - Eswelt

SAP 2025 deadline - Wat betekent dit nu voor je organisatie?

​SAP is de marktleider op het gebied van ERP-systemen. Vanaf 2025 gaat deze gigant de markt echter wel op een andere manier bedienen. Ze hebben aangegeven dat ze vanaf dan stoppen met de ondersteuning en beveiliging van allesbehalve HANA en S/4 HANA.

“Gaat dit eigenlijk wel echt gebeuren?” is de reactie van veel organisaties. Een terechte vraag, aangezien de deadline al een keer eerder is opgeschoven. Deze deadline is een push van SAP om gebruikers over te laten gaan op hun nieuwe cloud-platform. Dit wordt vermarkt als een performance zet, maar het is eigenlijk een totale switch in het businessmodel van de ERP-gigant. Ze maken hiermee namelijk een shift naar het SaaS-model, waarbij ze meer als dienstverlener dan ontwikkelaar optreden. Dit maakt voor het pakket niets uit, maar verklaart wel waarom er een harde deadline wordt gesteld. SAP wil over op het nieuwe model en omdat klanten niet uit zichzelf bewegen, is dit de manier om mensen over te krijgen naar de nieuwe HANA-database.

De voordelen voor de organisatie

Nu de deadline dus vooral een commerciële zet van SAP, maar dat is niet waar. Wanneer je overgaat op de HANA-database, ga je ook over van Intel naar het IBM Powerplatform. Een platform met betere performance en een stabielere infrastructuur. Daarnaast is het een systeem waarbij je betaalt voor wat je gebruikt en waar jouw organisatie altijd op de laatste versie draait. Met alle technologische ontwikkelingen zorgt dit ervoor dat je niet meer achterloopt en dat je makkelijk kunt op- en afschalen.

We schreven al eerder overhet migreren naar de clouden haalden daar een aantal voordelen aan,ook ontkrachtten we 5 hardnekkige misverstanden over Cloud software.

Dus wat betekent dit voor je organisatie?

Je hebt als organisatie eigenlijk twee opties. Optie één is niets doen, niet migreren en blijven draaien op de oude software. Deze zal natuurlijk niet direct op 1 januari 2025 niet meer werken. Wel is het zo dat de systemen dan zonder support en bijbehorende security draaien. Hierdoor ontstaan er kwetsbaarheden in de software die je als organisatie natuurlijk wilt voorkomen. Hoe groot dit risico voor je organisatie is hangt af van de grootte van je organisatie en de complexiteit van je maatwerk. Vuistregel hierbij is: hoe groter de organisatie, hoe serieuzer je deze deadline moet nemen. Kleine bedrijven kunnen vaak snel schakelen, maar alles daarboven heeft vaak een flinke aanloop nodig om succesvol te migreren.

2025 lijkt misschien nog ver, maar binnen een krappe zes jaar migreren naar een compleet nieuwe database en software kan bij verschillende bedrijven voor problemen zorgen. Het is dus belangrijk om nu te inventariseren wat er binnen de organisatie nodig is om over te gaan en een plan van aanpak te maken voor migratie. Want het is niet een kwestie van “of” maar een kwestie van wanneer de ondersteuning gaat stoppen.

Om dit op een juiste manier te doen, heb je een specialist nodig die de unieke behoeften van de organisatie begrijpt. Wij nodigen je daarom graag uit voor een vrijblijvende kop koffie om de mogelijkheden te bespreken, wij hebben een breed aanbod van ERP-specialisten in ons netwerk die jullie graag bijstaan voor én tijdens de 2025 deadline.