Terug naar Blogs
Hoe word je freelance consultant SAP - Eswelt

Hoe word je freelancer als SAP consultant

De vraag naar SAP-specialisten is in zowel België als Nederland hoog op dit moment. Steeds meer SAP-consultants kiezen daarom voor een carrière als freelancer. Wat zijn de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap? En: waar moet je op letten als je deze stap overweegt?

Waarde creëren en impact maken door middel van digitalisering: digitale transformatie staat bij veel organisaties hoog op de agenda. In veel digitaliseringsplannen speelt de ERP-software van SAP een essentiële rol. Bovendien zien we dat steeds meer organisaties al de overstap willen maken naar SAP S/4HANA. Na 2027 zullen namelijk de oudere versies van SAP niet meer worden ondersteund of worden doorontwikkeld.

Behoefte aan extra capaciteit

Ten opzichte van eerdere SAP-versies brengt S/4HANA grote veranderingen met zich mee; waar eerdere versies in grote mate kunnen worden gemodelleerd naar de specifieke context van een organisatie, groeit SAP nu toe naar een platform dat vooral werkt op basis van best practices. Niet voor niets is de behoefte aan gerichte expertise op het gebied van SAP op dit moment enorm groot. Organisaties willen tijdelijk extra capaciteit inschakelen voor de migratie naar S/4HANA, zonder dat ze hiervoor een vaste medewerker in dienst willen nemen.

Tegelijkertijd wil ook lang niet elke organisatie in zee gaan met grote consultancy partijen die het project van A tot Z overnemen. Liever kiezen organisaties voor de inzet van zelfstandig werkende vakspecialisten, die vanuit een onafhankelijke positie in staat zijn om optimaal mee te denken met de belangen van hun opdrachtgever.

Veel mogelijkheden

Voor SAP-experts biedt dit carrière-technisch veel mogelijkheden. Niet voor niets besluiten steeds meer SAP-specialisten de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap te wagen. Begrijpelijk, want het bestaan als freelancer kent een aantal belangrijke perks.

​Zo biedt een carrière als zelfstandige je veel vrijheid om je eigen keuzes te maken in de opdrachten die je wel of niet aanneemt. Voor welk type organisatie werk je graag? Welke projecten pak je het liefste aan? In welke regio ga je het liefste aan de slag? Juist doordat de vraag naar SAP-specialisten het aanbod momenteel flink overstijgt (zowel in België als in Nederland), heb je maximaal de vrijheid om je opdrachtenportefeuille naar eigen inzicht en voorkeur in te richten.

Aantrekkelijke tarieven

Die grote vraag betekent óók dat het gemiddelde uur- of projecttarief over het algemeen behoorlijk hoog ligt (en bovendien nog altijd stijgt). Natuurlijk zul je als freelancer rekening moeten houden met bepaalde kosten; voor een eigen laptop en smartphone bijvoorbeeld, en voor bepaalde ondernemersverzekeringen en eventueel een oudedagsvoorziening. Daar staat tegenover dat je deze kosten makkelijk kunt verdisconteren in een aantrekkelijk uurtarief dat deze lasten (ruimschoots) dekt.

Veel beschikbare opdrachten

Veel SAP-specialisten die een bestaan als freelancer overwegen, zien op tegen de acquisitie die ze verwachten te moeten plegen. In de praktijk blijkt dit vaak erg mee te vallen; juist in de huidige kandidaat gedreven markt is het aantal beschikbare opdrachten groot. Oók voor de langere termijn; een contractduur van een minimaal een halfjaar tot zelfs meerdere jaren is eerder regel dan uitzondering. Die lange gemiddelde contractduur biedt een stabiele en tegelijkertijd afwisselende basis voor het zelfstandig ondernemerschap. Ook biedt een langere looptijd je de kans om daadwerkelijk impact te maken op een organisatie.

Bovendien zijn er intermediairs als Eswelt, die je juist dit commerciële deel van het freelancebestaan uit handen kunnen nemen. Door de acquisitie uit te besteden en de bemiddeling te laten lopen via een intermediair, wordt bovendien de kans op aansluitende en doorlopende opdrachten een stuk groter. Nog een voordeel van bemiddeling via Eswelt is dat wij in zowel België als Nederland een sterk netwerk hebben in de ERP- en CRM-markt. De kans is groot dat je geplaatst kunt worden op een uitdagende opdracht die maximaal aansluit bij je eigen voorkeuren en wensen.

​Bekijk direct onze vacatures in het specialisme SAP

SAP vacatures in Nederland

SAP vacatures in België