Terug naar Blogs
5 ERP Cloud misverstanden ontkracht - Eswelt

5 ERP Cloud misverstanden ontkracht

​Over ERP-cloudoplossingen zijn veel succesverhalen, maar wij horen ook nog wat hardnekkige geruchten, vooroordelen en misverstanden wanneer we opdrachtgevers spreken. Tijd om een aantal van deze voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Cloudoplossingen zijn beperkt en niet flexibel

Veel bedrijven willen niet overstappen op een cloudoplossing, omdat ze hebben gehoord dat er maar beperkte mogelijkheden zijn en dat er geen ruimte is voor maatwerk. Nu is het wel zo dat er niet eenzelfde mate van maatwerk mogelijk is, zoals bij een on-premise oplossing. In onze ervaring is er voldoende flexibiliteit om voor de meeste bedrijven een overstap mogelijk te maken. Zo zijn er verschillende 3rd party providers die doormiddel van plug-ins uitbreidingen en aanpassingen op de standaard software aanbieden. Ook kan er gekozen worden voor een hybride-oplossingof een private cloud waarin er nog meer maatwerk mogelijk is. 

Een cloudoplossing is veel duurder dan een on-premise oplossing

Dit is een van de meest hardnekkige geruchten als het gaat om cloudsoftware. Een cloudoplossing zou schreeuwend duur zijn door de maandelijkse kosten die er aan verbonden zijn. “En dan heb je het voor die prijs niet eens zelf in handen” is de gedachte die leeft bij veel bedrijven.

Maar als we naar het hele plaatje kijken valt dat echt mee. Ja, je hebt maandelijkse kosten aan een cloud-variant, maar daarmee heb je wel altijd de meest recente versie draaien en je kunt op- en afschalen wanneer je dat nodig hebt. Zo ben je dus heel flexibel en altijd up-to-date, zonder dat je daar een nieuwe versie voor hoeft te kopen.

Houd dit tegen de investeringskosten van een on-premise oplossing, waar je zowel hardware als software moet aanschaffen, voor een systeem dat niet zo flexibel is en dat ook onderhoud nodig heeft, en ook dat onderhoud is natuurlijk niet gratis. Dus ondanks dat het misschien voordeliger voelt om alles in een keer te kopen zodat je het in eigen beheer hebt, is het niet per se voordeliger om voor een on-premise oplossing te kiezen.

Cloud ERP’s zijn onveilig

Oké, Cloud- en SaaS-oplossingen zijn nieuw. Dus we begrijpen dat het misschien wat onveilig aanvoelt, maar we bankieren ook niet meer met cheques en acceptgiro’s toch? Hier komt natuurlijk een beetje vertrouwen op de software bij kijken, maar neem maar van ons aan dat bedrijven er alles aandoen om deze software te beveiligen. Niet in de laatste plaats omdat de veiligheid van deze data onlosmakelijk verbonden is met het businessmodel van de Cloud-aanbieders.

Het hele bedrijf moet in één keer over op een cloudoplossing

Een ander groot misverstand is dat wanneer je over wilt op de cloud, het hele bedrijf direct over moet. In sommige gevallen is in een keer overstappen verstandig, maar vaak kan er ook gebruik worden gemaakt van een hybride-oplossing die, al dan niet tijdelijk, ervoor zorgt dat alle systemen samen kunnen blijven werken.

Wanneer je er serieus over nadenkt om je bedrijf (deels) over te zetten op SaaS-software, is het belangrijk om een goede, onafhankelijke consultant in de arm te nemen die je goed alle voor- en nadelen van de verschillende situaties kan uitleggen.

De Cloud is onbetrouwbaar

Omdat je als onderneming de touwtjes uit handen geeft met een SaaS-oplossing, voelt het onvoorspelbaar en leeft er al snel het gevoel dat het onbetrouwbaar is. Downtime, verbindingen die niet werken of crashende servers zijn de horrorscenario’s waar men zich blind op staart. Maar ook hier geldt, het is debackbonevan de dienstverlening; reken maar dat ze dat goed voor elkaar hebben. Vaak verspreiden ze data (en back-ups) over de verschillende datacenters en zijn deze datacenters beveiligd tegen overstromingen, stormen en zelfs terroristische aanslagen. Wij durven met zekerheid te stellen dat dit een betere beveiliging is dan het slot op de deur van je serverkast.