Terug naar Blogs
Public vs. Private Cloud, wat moet je als bedrijf kiezen? - Eswelt

Public vs. Private Cloud, wat moet je als bedrijf kiezen?

​Wanneer je als bedrijf overgaat op een Cloud-oplossing zijn er twee varianten: de public en de private Cloud. Voor veel organisaties zijn er nogal wat onduidelijkheden over wat de verschillen tussen deze varianten zijn. In dit blog duiken wij dieper in de eigenschappen van de twee Cloudvarianten.

Public Cloud

Bij een public Cloud staat alle software op de Cloudomgeving van het softwarebedrijf. Dit heeft als voordeel dat je als organisatie niet verantwoordelijk bent voor het updaten en onderhouden van de software en de servers. Je hebt als bedrijf ook geen extra kosten voor de software en kunt de functionaliteiten van de standaard software eventueel uitbreiden met goedgekeurde apps. Op- en afschalen is eenvoudig, je hoeft alleen het aantal licenties aan te passen en je werkt altijd met de laatste versie van de applicatie.

Dat klinkt allemaal zeer positief, het is echter niet de geschikte oplossing voor iedere organisatie. Soms is het lastig om het huidige ERP- en CRM-systeem om te zetten naar de Cloud-software. Dan wordt er vaak (tijdelijk) gekozen voor een hybride optie. Daarnaast hebben sommige organisaties behoefte aan functionaliteiten die de standaard software ze niet biedt. Binnen de public Cloud is echter geen ruimte voor maatwerk.

Private Cloud

Een private Cloud draait op een lokale server binnen het bedrijf. Dit betekent dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud van de servers en het updaten van de software. Deze optie wordt vaak gekozen, omdat de servers er al staan en er daardoor bijvoorbeeld een hogere mate van veiligheid voor de data kan worden gegarandeerd. Ook is een Private Cloud de oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan meer maatwerk.

De nadelen zitten in de kosten van het onderhoud en updaten. Omdat er vaak maatwerk zit in de software van de Private Cloud is het updaten naar de laatste versie vaak een lastigere opgave.

Hybrid Cloud

Naast de public en private Cloud is er ook nog een derde oplossing. Een Hybrid Cloud, dit is een oplossing waarbij een gedeelte van je ERP- of CRM-systeem in de Public Cloud zit, terwijl andere onderdelen (vaak met meer maatwerk) in de Private Cloud zitten. Zo kunnen bedrijven die meer veiligheid of maatwerk nodig hebben op bepaalde onderdelen ook profiteren van de extra kracht en flexibiliteit die een Public Cloud biedt.

Daarnaast zijn er ook andere Hybrid oplossingen. Zo kan er ook een combinatie tussen on-premise en Cloud gebruikt worden. Dit kan zijn om de overgang naar volledige Cloudsoftware makkelijker te maken, maar het kan ook een permanente oplossing zijn.We schreven al eerder over deze vorm van hybride oplossingen.

Conclusie

Welke optie voor een organisatie beter is, is vaak een complex vraagstuk. Naast kosten en veiligheid komen er ook factoren als downtime, training en maatwerk bij kijken. Eswelt helpt je graag met deze keuze. Als ERP- en CRM-staffingspecialist hebben wij uitgebreide ervaring met dergelijke processen en kunnen wij je eventueel matchen met de juiste professional om te helpen bij de migratie naar de Cloud.